O konferencji

NBDC 2022 to konferencja dedykowana suszeniu i odwadnianiu, umożliwiająca nawiązanie współpracy między środowiskiem akademickim i przemysłem, której organizatorami są kraje skandynawskie i bałtyckie. NBDC stanowi kontynuację konferencji NDC, organizowanej co roku w latach 2001-2013 w Norwegii, Danii, Szwecji, Finlandii lub Islandii, do której dołączono kraje bałtyckie.

Głównym celem NBDC 2022 jest stworzenie platformy wymiany wiedzy technicznej i naukowej związanej z suszeniem i odwadnianiem pomiędzy środowiskiem naukowym, ośrodkami badawczymi, agencjami konsultingowymi i partnerami przemysłowymi. Przesłaniem konferencji jest promowanie najlepszych praktyk eksperymentalnych i przemysłowych w krajach nordyckich i bałtyckich oraz rozpowszechnianie ich na arenie międzynarodowej. Tegoroczna edycja NBDC 2022 zachęca młodych naukowców do udziału stwarzając możliwość dzielenia się najnowszymi osiągnięciami, zdobywania profesjonalnej wiedzy i rozwijania międzynarodowej współpracy.

Tematyka konferencji będzie dotyczyć procesów i technologii suszenia oraz odwadniania, a także ich wpływu na jakość suszonych produktów z uwzględnieniem najnowszych rozwiązań na rzecz zrównoważonego rozwoju i konkurencyjności rynkowej. Nacisk zostanie położony na nowe wyzwania i rozwiązania dotyczące jakości produktów, wydajności procesów, zużycia energii z uwzględnieniem ich wpływu na środowisko i zmiany klimatyczne.

Główne tematy:

Eksperymentalne, teoretyczne i innowacyjne przemysłowe technologie suszenia i odwadniania:

  • Postępy w badaniach i rozwoju w zakresie suszenia oraz odwadniania
  • Rozwiązania suszarnicze stosowane przy projektowaniu żywności funkcjonalnej
  • Innowacyjne sposoby suszenia jako narzędzie do zagospodarowania odpadów
  • Nowoczesne suszenie przemysłowe
  • Warsztaty przemysłowe i akademicko-przemysłowy panel dyskusyjny

Organizatorem NBDC 2022 jest Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu.


Organizatorzy:

Lokalny Komitet Organizacyjny:

Dr hab. Anna Michalska-Ciechanowska, profesor UPWr, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Polska
Prof. dr hab. inż. Adam Figiel, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Polska
Prof. dr hab. inż. Agnieszka Kita, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Polska

Norweski Komitet Organizacyjny:

Prof. Odilio Alves-Filho, NewDryTech AS, Waister SRL, Norwegia
Dr Svetlana Goncharova-Alves, NewDryTech AS, Norwegia

logo-foodfakty-kolor.jpg