Prelegenci

Prof. Odilio Alves-Filho

Prof. Odilio Alves-Filho
Prof. Odilio Alves-Filho

Profesor Odilio Alves-Filho uzyskał tytuły magistra i doktora w dziedzinie Inżynierii Mechanicznej oraz jest profesorem i kierownikiem Advanced Heat and Mass Transport in Porous Media and Multiphase Systems na Norweskim Uniwerystecie Nauki i Technologii (Norwegian University of Science and Technology). W swojej karierze pełnił także funkcję Dziekana (Faculty of Mechanical-Electrical Engineering). Jest kierownikiem Centrum Doskonałości ‘Center of Excellence in Dewatering’. Ponadto, jest dyrektorem ds. inżynierii oraz badań i rozwoju (B+R) w firmie Waister AS oraz dyrektorem generalnym NewDryTech AS.

Profesor Alves-Filho wniósł znaczący wkład w badania i rozwój w zakresie inżynierii stosowanej za co otrzymał 11 nagród od uznanych instytucji w Europie, Azji i obu Ameryk, m.in. nagrodę ‘Excellence in Drying of 2000’ w Holandii oraz ‘Distinguished Professor Award of 2011’ w Rosji, a także ‘Best book in green drying technology’ w 2016 roku w Japonii.  

Posiada 19 patentów dotyczących precyzyjnych systemów mechanicznych i nowych procesów suszenia stosowanych w przemyśle, które skupiają się na poprawie jakości procesu produkcji, oszczędności energii oraz zminimalizowaniu do zera oddziaływania tych systemów na klimat i środowisko. Jego najnowsze dwa patenty na zieloną technologię dotyczą odzysku energii oraz transkrytycznych cykli w pompach ciepła są obecnie licencjonowane i produkowane przez firmę Waister AS. Profesor Alves-Filho jest autorem ponad 100 artykułów, dwóch książek na temat suszenia z wykorzystaniem pomp ciepła w zastosowaniach przemysłowych, a także redaktorem w dziewięciu wydawnictwach akademickich. Jest również współautorem książki na temat nowego modelu stosowanego do systematycznej analizy, oceny i formułowania oczekiwanych wyników oraz metod uczenia się w efektywnym programie nauczania inżynierii i nauk ścisłych.

Jest pomysłodawcą i założycielem cyklicznej konferencji Nordic Drying Conference, która została rozszerzona do obecnie znanej Nordic Baltic Drying Conference.

Prof. Trygve M. Eikevik

eikevik-2013.jpg
Prof. Trygve M. Eikevik

Profesor Trygve M. Eikevik uzyskał tytuł magistra w Norwegian Institute of Technology (NTH) w 1979 roku, w zakresie inżynierii mechanicznej, ze specjalizacją w chłodnictwie i inżynierii pomp ciepła. Pracę naukową rozpoczął jako badacz technologii pomp ciepła w firmie SINTEF Energy Research AS w 1980 roku. Od 1995 aż do 2004 roku pełnił funkcję Dyrektora ds. Badań w zakresie chłodnictwa i klimatyzacji. W tym okresie powstało Laboratorium Odwadniania, skupiające się na różnych technologiach suszenia, zwłaszcza w zakresie systemów suszenia wspomaganych pompami ciepła. Na bazie działalności w tym laboratorium i we współpracy z Nordic Universities rozpoczął się cykl Nordic Drying Conference.

W 2005 roku został mianowany profesorem zwyczajnym na Norwegian University of Science and Technology (NTNU), w zakresie inżynierii chłodniczej i pomp ciepła, ze szczególnym uwzględnieniem przetwórstwa spożywczego. Kieruje grupą badawczą Process and Power w NTNU, przy ścisłej współpracy z przemysłem. Procesy przemysłowe, wykorzystujące system chłodzenia i pompy ciepła, dają możliwość stworzenia systemu energooszczędnego i przyjaznego dla środowiska. W tym obszarze prof. Eikevik skupiał się na wykorzystaniu naturalnych płynów roboczych. W procesach przemysłowych wysokotemperaturowe pompy ciepła są bardzo istotne, szczególnie biorąc pod uwagę ich potencjał przy przejściu od ropy i gazu do czystej energii.

Prof. Eikevik opublikował ponad 125 artykułów i posiada 5 patentów. Ponadto, utrzymuje ścisłą współpracę uniwersytecką z krajami azjatyckimi, takimi jak Chiny, Japonia czy Indie.

Arne Sloth Jensen

arne_sloth_jensen.png
Arne Sloth Jensen

Arne Sloth Jensen uzyskał tytuł magistra na Politechnice Duńskiej w 1966 roku. Zdecydował się na zatrudnienie w De Danske Sukkerfabrikker (DDS). W Danissh Sugar Corporation przez kilka lat zajmował się rozwojem dyfuzora DDS, który służył do ekstrakcji soku cukrowego z buraków. Został on sprzedany na całym świecie i 25% światowego cukru buraczanego było produkowane przy użyciu tej technologii. Później przeszedł do fabryki Stege Sugar w Danii i został jej kierownikiem. Tam rozwinął swoje zainteresowanie optymalizacją systemu energetycznego w cukrowni. Oszczędności były możliwe dzięki zintegrowaniu różnych etapów procesu w jednym systemie energetycznym. Badania wykazały potrzebę opracowania nowej technologii suszenia wysłodków buraczanych na paszę w nowy sposób - suszenie w przegrzanej parze pod ciśnieniem, które pozwoliłoby na ogromną oszczędność energii i suszenie bez zanieczyszczeń. Po kryzysie naftowym w 1981 r. pozyskał 3 inżynierów, którzy rozpoczęli dwuletnie badania w laboratorium, a następnie zbudowali instalację pilotażową i w końcu prototyp suszarni parowej. Po 7 latach była ona w ciągłej eksploatacji. Pod kierownictwem Arne Sloth Jensena rozwój był kontynuowany i w 1998 roku założył firmę EnerDry A/S sprzedającą suszarki w Europie, USA i Japonii.

Prof. Ángel Carbonell-Barrachina

professor_ngel_antonio_carbonell_barrachina.jpg
Prof. Ángel Carbonell-Barrachina

Ángel Carbonell-Barrachina uzyskał stopień doktora chemii w 1995 i obecnie pracuje jako profesor Nauk o Żywności i Technologii na Uniwersytecie Miguel Hernandez (UMH, Elche, Hiszpania), gdzie kieruje grupą ds. Jakości i Bezpieczeństwa Żywności. Prof. Carbonell-Barrachina pracował na całym świecie m.in., w Wielkiej Brytanii, USA, Meksyku, Indiach i Polsce. Jest autorem ponad 300 artykułów naukowych opublikowanych w międzynarodowych czasopismach z dziedziny Nauk o Żywności i Technologii, Nauk o Środowisku oraz Rolnictwa. Koordynował projektami finansowanymi przez Unię Europejską, Bank Światowy, rząd Hiszpanii, Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych oraz prywatne firmy spożywcze.

Jego wczesne prace badawcze koncentrowały się na specjacji arsenu, co doprowadziło do realizacji projektów finansowanych przez Bank Światowy i UE w Bengalu Zachodnim (Indie) w pobliżu Kalkuty. Obecnie jego główne zainteresowania badawcze obejmują jakość i bezpieczeństwo żywności, w szczególności wykorzystanie oceny sensorycznej w przemyśle spożywczym, industrializacja Punica granatum L. i upraw małoobszarowych, suszenie owoców i warzyw, wpływ praktyk rolniczych i/lub jednostkowych operacji produkcyjnych na jakość żywności, takiej jak lody, słodycze, czekolada itp. oraz występowanie zanieczyszczeń chemicznych w żywności, zwłaszcza nieorganicznego arsenu.

Prof. Carbonell-Barrachina stworzył Sensory Analysis and Consumer Behavior Center na UMH we współpracy z Sensory Analysis Center of Kansas State University. W 2020 roku otrzymał doktorat honoris causa Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. Od sierpnia 2020 r. pełni funkcję Dyrektora Generalnego ds. Nauki i Badań rządu Walencji (Hiszpania).

Dr. M. Dolores Del Castillo

dr_m_dolores_del_castillo.jpg
Dr. M. Dolores Del Castillo

Dr Dolores del Castillo uzyskała stopień naukowy w dziedzinie biochemii oraz doktorat z technologii i nauk o żywności na Uniwersytecie Complutense w Madrycie w Hiszpanii w 1999 roku, a obecnie pracuje w Spanish National Research Council (CSIC), największej instytucji publicznej zajmującej się badaniami w Hiszpanii i trzeciej co do wielkości w Europie. Od 2011 r. jest kierownikiem Food Bioscience Laboratory w Institute of Food Science Research (CIAL), który jest instytutem badawczym należącym do CSIC i Autonoma University of Madrid (UAM). Podstawowym kierunkiem badań grupy jest uzyskanie bezpiecznej żywności o wysokiej jakości odżywczej i sensorycznej mającej na celu osiągnięcie zrównoważonego żywienia i zdrowia poprzez ograniczenie przewlekłych chorób niezakaźnych, które stanowią epidemie XXI wieku; a także przyczynienie się do globalnego bezpieczeństwa żywieniowego, zrównoważonego systemu żywnościowego i gospodarki o obiegu zamkniętym.

Dr. del Castillo opublikowała ponad 100 artykułów i uzyskała 5 patentów. Była kierownikiem kilku projektów badawczych finansowanych przez różne agencje i przemysł, m.in. przez hiszpańskie Ministerstwo Edukacji i Nauki, Marie Curie, Programu Ramón y Cajal, Salvador de Madariaga, Spanish National Program i EITFOOD. Ponadto wypromowała kilku studentów studiów magisterskich i doktoranckich.

Dr del Castillo odbyła staże na Uniwersytecie w Reading w Wielkiej Brytanii i Harvard Medical School w USA. Współpracuje również z uniwersytetami z Polski, Meksyku, Hiszpanii, Urugwaju i Portugalii. Jest członkiem Spanish Nutrition Society (SEÑ), American Nutrition Society (ANS), kilku krajowych i międzynarodowych komisji oceniających oraz komitetów redakcyjnych specjalizujących się w tematyce Nauk o Żywności. Ponadto, posiada certyfikat Functional Foods Scientist przyznany przez Functional Food Center Inc., USA. Rozwija działania na rzecz transferu wiedzy, upowszechniania i popularyzacji nauki oraz szkolenia pracowników wspierających badania naukowe i badaczy.

Prof. Luis A. Segura

prof_luis_a_segura.png
Prof. Luis A. Segura

Profesor Luis A. Segura ukończył studia w 1988 roku na University of La Frontera w Tamuco, Chile, a stopień doktora z inżynierii chemicznej zdobył na the University of Concepción w Concepción w Chile. Dodatkowo, prof. Segura zdobywał doświadczenie naukowe podczas pobytu w Technion (Israel Institute of Technology, Haifa, Izrael) w Laboratory of Functional Foods, Nutraceutics and Food Nanoscience w 2008 roku. Obecnie, pełni funkcję dyrektora programu doktoranckiego w zakresie inżynierii żywności oraz kierownika Advanced Heat and Mass Transport na University of Bío-Bío w Chillán, Chile. Ponadto jest dyrektorem Laboratories of Modelling & Simulation of Porous Materials and Freeze-Drying na Uniwersytecie Bío-Bío.

Zainteresowania naukowe prof. Segura koncentrowały się głównie na zmianach mikrostrukturalnych struktur porowatych w trakcie suszenia. Dodatkowo prowadził badania zarówno teoretycznie, jak i eksperymentalnie w procesach takich jak: klasyczne suszenie, liofilizacja, smażenie, zimna plazma, pola elektryczne, wysokie ciśnienie hydrostatyczne i pakowanie. Podczas swojej kariery profesor Segura otrzymał osiem nagród na różnych konferencjach. Uczestniczył i koordynował wiele dużych projektów badawczych dotyczących suszenia. Napisał kilka rozdziałów w książkach i wiele publikacji recenzowanych z zakresu przetwórstwa spożywczego, głównie suszenia.

Prof. Adam Figiel

adam_figiel.jpg
Prof. Adam Figiel

Profesor Adam Figiel ukończył studia w 1987 w Akademii Rolniczej we Wrocławiu (obecnie Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu), gdzie kolejno zdobywał stopnie naukowe w zakresie inżynierii rolniczej. W latach 2013-2017 był Dyrektorem Instytutu Inżynierii Rolniczej. Obecnie jest kierownikiem Zakładu Techniki Cieplnej i Inżynierii Procesowej w Instytucie Inżynierii Rolniczej. Posiada doświadczenie w badaniach dotyczących inżynierii żywności, a także przetwarzania żywności metodami suszarniczymi. W szczególności interesuje się kinetyką suszenia, wpływem obróbki wstępnej oraz parametrów suszenia na jakość wysuszonego produktu oraz energochłonność procesu. Jest autorem ponad 140 publikacji (78 wydanych w czasopismach JCR), 6 rozdziałów w monografiach i dwóch patentów. Kierował lub kieruje 9 projektami ze szczególnym naciskiem na wykorzystanie wyników B+R. Obecnie kieruje dwoma projektami dotyczącymi suszenia sublimacyjnego z uwzględnieniem hybrydowego dostarczania ciepła i optymalizacji on-line parametrów jakościowych produktu, opartej na algorytmach sztucznej inteligencji oraz pomiarach spektralnych. Jest członkiem Polskiego Towarzystwa Agrofizycznego i Polskiego Towarzystwa Inżynierii Rolniczej oraz rady redakcyjnej czasopism Current Microwave Chemistry i Polish Journal of Food Engineering. Pełni funkcję redaktora pomocniczego w czasopiśmie Food and Bioprocess Technology. Doświadczenie naukowe zdobywał na uniwersytetach kanadyjskich, hiszpańskich i malezyjskich w ramach stypendiów, staży oraz warsztatów i konsultacji naukowych.

logo-foodfakty-kolor.jpg